Pelaajayhdistys vierailee etänä kaikissa huippusarjojen pukukopeissa

Pelaajayhdistys vierailee etänä kaikissa huippusarjojen pukukopeissa

30.5.2020

Jalkapallon Pelaajayhdistys vierailee taas kauden 2020 aikana kaikkien valtakunnallisissa huippusarjoissa pelaavien joukkueiden pukukopeissa. Toistaiseksi vierailut on kuitenkin tehdään etänä videoyhteyden välityksellä.

JPY on jo usean vuoden ajan kiertänyt kaikki kotimaisten huippusarjojen joukkueiden pukukopit. Nyt toistaiseksi pukukoppikierros tehdään videoyhteyksien välityksellä. JPY:n yhteyspäällikkö Panu Autio korostaa vierailujen merkitystä.

– Koronakriisin myötä pelaajayhdistystoiminta näyttäytyy kenties tärkeämpänä kuin koskaan. Pukukoppikierros on meidän ydintoimintaa ja tässä tilanteessa on ollut luontevinta tehdä se etänä. Tiivis yhteys jäsenistöön on tärkeä ja tähän mennessä tehtyjen etäpukukoppivierailujen aikana olemme jo käyneet aivan loistavia keskusteluja pelaajien kanssa liittyen esimerkiksi terveyskysymyksiin ja pelaajien asemaan työntekijöinä, Autio kertoo.

Etävierailuissa on Aution lisäksi JPY:n PDM Aku Tervaniemi, joka auttaa ja opastaa pelaajia kaksoisuramahdollisuuksien kanssa. Pelaajayhdistyksen hallitus on ollut vahvasti mukana rakentamassa etävierailukonseptia.

– Myös joukkueiden yhteyshenkilöiden verkosto on tärkeässä roolissa ja heiltä on tullut loistavaa taustatukea. Pelaajia pyritään osallistamaan mahdollisimman paljon ja jokainen pelaaja on osaltaan tekemässä tapaamista ja voi viedä kommenteillaan keskusteluja eteenpäin, Autio kertoo.

Pukukoppivierailulla esitellään JPY:n toimintaa, kuunnellaan pelaajien ajatuksia ja ideoita sekä tuodaan JPY:n uutta visiota esiin.

– Uusi visiomme, #ammattinajalkapallo, nousee vahvasti esille vierailuissa. Vahva yhteisö ja laaja jäsenpohja parantavat meidän mahdollisuuksia työskennellä vision eteen, joten olennaista on että kaikki saadaan liittymään mukaan jäseniksi, Autio korostaa.

– Keskustelemme myös siitä, että jalkapalloilijoiden työolojen tulisi olla laadukkaat. Lisäksi nostamme esille sitä, että pelaaminen tulisi mieltää arvostetuksi ammatiksi Suomessa - niin meidän pelaajien itsemme kuin myös yhteiskunnan toimesta. Verkostoissa vaikuttaminen on yksi tapa edistää pelaajien työoikeudellista asemaa ja tästäkin olemme keskustelleet pelaajien kanssa. Koronan myötä pelaajien terveys ja myös mielenterveyskysymykset ovat nousseet uudella tavalla puheenaiheeksi ja tätäkin puidaan osana etäpukukoppivierailua.

JPY haluaa kuunnella pelaajia tarkkaan ja tuoda pelaajan ääntä kuuluviin. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä pelaajan arjesta niin julkisesti kuin urheilun kabineteissakin.

– Kun haluamme saada lisää arvostusta suomalaiselle jalkapallolle tai futsalille, kaikki lähtee siitä että me pelaajat itse suhtaudumme omaan tekemiseemme ammattimaisesti. Pelaajayhdistyksen jäsenyys voi olla yksi pieni konkreettinen tapa osoittaa ammattiylpeyttä ja arvostusta omaa arkista tekemistä kohtaan, Autio toteaa.

www.jpy.fi